Το μοναστήρι του Βουλκάνο ή Βουρκάνο.Το μοναστήρι του Βουλκάνο ή Βουρκάνο.Το μοναστήρι του Βουλκάνο ή Βουρκάνο κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα μυθικά και ιστορικά ονόματα της Μεσσηνίας, αφού βρίσκεται στον ιερότερο χώρο και της προϊστορικής και της αρχαίας χώρας, στην καρδιά του τόπου. Και είναι ακριβώς αυτή η θέση της Ιθώμης, στη μέση του μεγάλου κάμπου, που χωρίς μεγάλο ύψος (802μ), δίνει στο ύψωμα μία υπεροχή, σα να είναι το ψηλότερο όρος του Μεσσηνιακού χώρου.

Το μοναστήρι είναι χτισμένο πραγματικά στην κορυφή της Ιθώμης, πάνω σε πελώριο φυσικό βράχο, που δίνει την εντύπωση πως αποτελεί και τα θεμέλια του. Νοτιανατολικά από το μοναστήρι βρίσκεται το αρχαίο ιερό του Δία Ιθωμάτα, στο οποίο γινόντουσαν πολλές θυσίες, και όπως υποστηρίζει η παράδοση ακόμα και ανθρωποθυσίες.Η θέα από το μοναστήρι στον κάμπο της Μεσσηνίας.Η θέα από το μοναστήρι στον κάμπο της Μεσσηνίας.

Το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς τον 16ο αιώνα, όχι μόνο επειδή το ανέβασμα στο μοναστήρι ήταν απότομο και δύσκολο, αλλά και επειδή η θέση του ήταν τέτοια που το χτύπαγε ο άνεμος το κρύο, αλλά και ο ήλιος. Σιγά σιγά έχτισαν λίγο χαμηλότερα τη νεότερη μονή Βουλκάνο.Πιστοί στο Μοναστήρι.Πιστοί στο Μοναστήρι.

Το καθολικό της παλιάς μονής είναι ένα θαυμάσιο δείγμα μεταβυζαντινής τέχνης, έργο των αδελφών Μόσχων, του 1608, ενώ υπάρχουν και δύο εντοιχισμένες κτητορικές επιγραφές.

 

 


 

Η Εικόνα

Η Εικόνα της Παναγίας.Η Εικόνα της Παναγίας.Η Εικόνα δεν είναι κηρόπλαστη. Ο Ι. Βορβίλας ("Η εν Μεσσηνία Ιερά Μονή Βουλκάνου") γράφει <<... είναι ζωγραφισμένη επί ξύλου, ήτοι μικράς σανίδας>>. Δεν είναι εικόνα μεγάλη, όπως η εικόνα της Υπαπαντής και της Δήμιοβας, είναι εικόνα μικρή, οι διαστάσεις της είναι ύψους 0,36 μ. και πλάτους 0,29 μ.

Παριστάνει ημίσωμη τη Θεοτόκο να κρατά με το αριστερό της χέρι το μικρό Ιησού.

Η απεικόνιση της μορφής της Παναγίας στο ξύλο έχει γίνει λόγω της παλαιότητας αμυδρή, για αυτό και πριν από χρόνια έχει ελαφρ'ως αναζωγραφισθεί στην Αθήνα Είναι εξ' ολοκλήρου επιχρυσωμένη και διαμαντοστολισμένη από το 1857 στη Σμύρνη. Ο ζωγράφος δεν είναι γνωστός, όπως επίσης δεν είναι γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε στο Βουλκάνο,. Μετά από κάποιες έρευνες έχει εκφρασθεί η γνώμη ότι είναι έργο που έχει γίνει στα  τέλη του 15ου αιώνα ή στις αρχές του 16ου.